La depressió és una malaltia freqüent a la nostra societat i arreu del món. Com a trastorn de salut mental, lidera les causes de discapacitat i incideix de forma significativa en les taxes de morbiditat (quantitat de persones que pateixen una malaltia) i de mortalitat (nombre de defuncions d’una població concreta). Malauradament, la depressió té un gran impacte a la vida personal de qui la pateix, però, òbviament, també afecta l’entorn familiar, el laboral i el social.
Les persones del nostre entorn no sempre admeten que estan passant per un mal moment emocional. Detectar que necessiten ajuda i animar-les perquè tinguin el coratge de demanar-la és de valents i SOLIDARIS.
Són múltiples i ben diversos els factors que poden provocar l’aparició d’una depressió: factors biològics, psicològics, socials, conjunturals, etc. Sabem prou bé, per exemple, que quan una persona experimenta una situació de vulnerabilitat i d’incertesa sobrevinguda i inesperada, és bastant més fàcil que arreli i creixi la desesperança, i que no es trobin ni les eines adequades ni les forces necessàries per afrontar els problemes, especialment si no es disposa de suport social, o si s’han patit experiències traumàtiques i estressants.
Per això, des de la Creu Roja optem per acompanyar en tot moment les persones en situació de vulnerabilitat, tot oferint-los recursos bàsics, suport emocional, accions formatives i, sobretot, proporcionant-los estratègies perquè tornin a sentir-se ben capaços de dur a terme una gestió emocional adequada en els moments de crisi. El servei Creu Roja t’escolta n’és un bon exemple, atès que ofereix suport i acompanyament psicosocial a través del telèfon 900107917 als qui puguin tenir la necessitat de ser escoltats. Recordeu que la trucada és gratuïta i confidencial.
Finalment, com diem sovint, la millor manera d’actuar davant les dificultats sempre és prevenint-les. Per això, perquè tinguis cura de tu mateix i, especialment, del teu benestar emocional i de la teva salut mental, avui t’oferim aquests consells:
- Adopta un estil de vida saludable que augmenti la teva qualitat de vida.
- Alimenta’t de forma equilibrada, satisfactòria i sostenible.
- Procura mantenir uns horaris regulars a l’hora d’anar a dormir i de llevar-te.
- Fuig del sedentarisme, activa’t i fes activitat física moderada.
- Evita, redueix o elimina el consum de tabac, alcohol i altres drogues.
- Redueix, sempre que puguis, tot allò que pugui generar-te estrès o ansietat.
- Relaciona’t amb persones afectuoses, agradables i assenyades.
- Inverteix el temps de lleure en activitats enriquidores al costat d’altres.
- Aprèn a desenvolupar, dia a dia, la teva intel·ligència emocional.
- Viu el present sense obsessionar-te pel passat o per les incerteses del futur.
- Motiva’t definint objectius i propòsits realistes i treballant per tal d’assolir-los.
- I, sobretot, accepta’t i estima’t tal com ets, sense comparar-te amb cap altra persona.