Aturem el canvi climàtic

Estàndard

Malauradament, ja fa temps que en Fathi no pot dormir a les nits. Sempre ha viscut a la costa de Gaza. Potser és per això que ara pateix especialment, quan s’adona de la proximitat d’un mar, el Mediterrani, que cada com és més a prop de la porta de casa seva. Abans l’aigua era més lluny; ara, però, sembla com si volgués avançar terra endins i com si ho estigués fent molt més ràpidament del que imaginen alguns. En Fathi sap prou bé que això és conseqüència del canvi climàtic, un greu fenomen global que ja afecta, i continuarà afectant de manera directa, moltes altres vides.

En Husam, que treballa conreant maduixes, és un altre exemple de persona que s’ha vist damnificada, en aquest cas, per la virulència d’unes pluges torrencials com mai no les havien vist al territori. I així podríem parlar de molts altres casos. Per això, com a organització que treballa a multitud de regions afectades per diferents conflictes de tota mena, el Comitè Internacional de la Creu Roja constata de primera mà i denuncia que, si bé el clima està canviant a tot arreu, les persones que es veuen més afectades són, sens dubte, els qui viuen en els entorns més fràgils i vulnerables. I això és el que hem vist, per exemple, a Gaza, un territori on els efectes del canvi climàtic agreugen les condicions de vida i les necessitats humanitàries que es deriven d’un conflicte no resolt.

I que n’és de complicat prioritzar els problemes climàtics allà a on ja fa massa temps que tenen problemes de seguretat, o dificultats per accedir a l’alimentació, a l’aigua potable o al subministrament elèctric. Potser per això, per a molts, la crisi climàtica i els esdeveniments meteorològics extrems no són simplement el titular d’un informe més sobre el canvi climàtic, sinó, més aviat, un greu fet que encara els dificulta molt més la seva complicada vida. I per a tu, el canvi climàtic, de moment, què representa?

2 pensaments sobre “Aturem el canvi climàtic

  1. Pep

    Per mi el canvi climàtic representa el bullying vers la sostenibilitat que exerceixen i han exercit els països del primer món vers la resta al llarg de la història: conquesta, esclavitud, colonialisme; la prepotència d´occident per viure per damunt de les seves possibilitats amb els recursos d´altres; la violència vers els immigrants per gosar accedit als nostres països envoltats de privilegis i de tanques, o la contemplació d´un progrés perillós i incoscient al qual no volem renunciar, però que suposa la mort, de moment, dels que no n´han gaudit ni dels que tampoc l´han generat. Vaja, la generositat i solidaritat feta a mida.

    • Moltíssimes gràcies per compartir amb nosaltres la teva reflexió, Pep. És evident que encara ens queda molta feina per fer i, precisament, aquest és el gran repte: aturar i revertir el canvi climàtic, treballar per tal d’afavorir unes societats més justes, i aconseguir que les noves generacions posin molt de seny i d’humanitat per tal de fer d’aquest món un lloc molt més bonic i amable. Gràcies de tot cor pel teu compromís i per la part que et toca. Segur que, allà on siguis, tu ets dels qui fan que la vida sigui molt més bonica i enriquidora per a tots. Som-hi! Anem per feina i fem costat als qui més ho necessiten. Comptem amb tu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s