PAS: Protegir, Avisar i Socórrer

Estàndard

En qualsevol situació que requereixi primers auxilis sempre s’haurà de respectar la pauta general d’actuació davant d’emergències anomenada PAS: Protegir, Avisar i Socórrer. Primerament, doncs, caldrà valorar l’entorn per tal d’evitar que la situació empitjori. Això implicarà prendre mesures tant d’autoprotecció com de protecció per a la víctima i per a tercers; i d’aquesta manera s’estaran evitant nous accidents.

Després d’haver protegit la zona, caldrà activar el sistema d’assistència sanitària urgent tot trucant al telèfon gratuït 112. Qui truqui, això sí, hauria de conèixer la informació imprescindible que cal facilitar. És molt important donar a conèixer la localització exacta dels fets. Si s’estigués en una població, s’hauria de facilitar l’adreça, i si s’estigués en una carretera, caldria dir el nom de la via, el punt quilomètric i el sentit. Si no es disposés de tota aquesta la informació, podríem oferir, per exemple, punts de referència visual. Igualment, caldrà informar del nombre de persones involucrades i, si fos possible, del tipus de lesió i símptomes que presenten. Una altra dada que caldrà oferir és la naturalesa de l’emergència i dels possibles riscos (la presència de foc, de productes perillosos, línies elèctriques malmeses, obstacles a la calçada, etc.).

Finalment, l’últim pas que ens quedaria per fer és socórrer la persona accidentada. Per tant, després d’assegurar la zona i d’alertar de la situació, comunicarem a la víctima que l’ajuda està arribant. Caldrà tranquil·litzar l’afectat encara que no respongui i no moure’l de lloc llevat que estigui clarament en situació de perill. En cas que hi hagi diverses víctimes, caldria atendre preferentment aquelles que estiguin patint aturada respiratòria, aturada cardíaca o hemorràgies greus. I recordeu que molt sovint qui més crida no és qui està més greu.

Recordem-ho novament: primer protegirem, després avisarem i, finalment, socorrerem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s