Saps què són els #ODS?

Estàndard

Hola! Potser encara no ho saps però tu i jo compartim els mateixos objectius de futur. Vols saber quins són? Es diuen Objectius de Desenvolupament Sostenible: els ODS. I són un conjunt de 17 objectius creats per l’ONU que tots els països membres s’han compromès a complir, tot fixant com a data límit l’any 2030: un compte enrere que hauria d’impulsar tota la societat a treballar de manera activa i col·laborativa per poder aconseguir-los. Vols descobrir quins són?

El primer objectiu de desenvolupament sostenible pretén acabar amb la pobresa en tots els països; i va molt de la mà del segon objectiu, la missió del qual és posar fi a la fam i a la malnutrició. Dos objectius que no podran assolir-se sense el tercer, que pretén garantir el desenvolupament d’una vida sana i promoure el benestar universal. El quart objectiu té com a finalitat garantir l’educació inclusiva i de qualitat, promovent l’aprenentatge com a eina per al desenvolupament individual i comú. Això, però, exigeix assolir allò que estableix el cinquè objectiu: aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de totes les dones i nenes. Comences a entendre per què hem de fer-ho amb tu, oi?

El sisè objectiu pretén garantir la disponibilitat d’aigua assequible i neta per a tots; i juntament amb el setè, que recalca la importància de l’accés a una energia assequible i sostenible, incorporen el component de cura mediambiental. Per assolir-los, l’ONU posa l’accent en promoure un creixement econòmic sostenible a través del vuitè objectiu. I també en la construcció d’infraestructures resistents i innovadores, com enuncia el novè. El desè objectiu planteja, a més, una denúncia social: la desigualtat entre països i entre classes; juntament amb l’onzè, que defensa la necessitat de potenciar ciutats sostenibles, plantegen un model de ciutat futurista caracteritzada per facilitar la inclusió i la convivència de tota la ciutadania.

I en aquest punt ens sorgeix un dubte: Podrem aconseguir-ho si seguim com fins ara? La resposta és no. Per això l’objectiu número dotze pretén redirigir el nostre model de consum i producció envers un altre model que sigui molt més sostenible, com indica l’objectiu tretze: hem de repensar la nostra manera de relacionar-nos amb l’entorn, adoptant mesures urgents i reals per combatre el canvi climàtic i els seus efectes. La defensa i conservació dels nostres oceans i la restauració dels sistemes terrestres, expressades en els objectius catorze i quinze, són el millor punt de partida. Sona utòpic? A la Creu Roja pensem que no. Però també creiem que, com indica l’objectiu setze, cal promoure societats pacífiques amb una justícia i unes institucions sanes i inclusives, perquè ara més que mai hem de revitalitzar les aliances mundials i enfortir els mitjans d’execució en tots els països. Aquest, com podràs imaginar, és l’objectiu disset, l’últim.

Per tot això, a la Creu Roja, hem creat un banc d’imatges sense drets que retraten la realitat que deixa l’incompliment dels ODS i posen el focus sobre l’única eina que ens permetrà posar fi als abusos, les desigualtats i la violació dels drets humans, i que no et costarà res compartir. Necessitem que t’impliquis, perquè junts puguem omplir aquest món d’imatges amb drets! Si vols saber més, informar-te sobre què fa la Creu Roja o aprendre com pots actuar, accedeix a www.imagenessinderechos.com i ajuda’ns a canviar el món.

4 pensaments sobre “Saps què són els #ODS?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s