Què cal fer davant d’un atac de pànic

Estàndard

Veure que algú ho està passant malament pot generar inquietud i neguit. No obstant això, en aquests casos és molt important respondre de manera ràpida i tranquil·la. Sabríeu què cal fer, per exemple, si algú té un atac de pànic? Si la resposta és negativa, no us amoïneu i permeteu que us oferim unes pautes ben senzilles, perquè pugueu facilitar els primers auxilis, fins que sigui possible rebre l’ajuda d’un professional sanitari.

1. Mostreu una actitud d’escolta activa i pregunteu a l’afectat, tranquil·lament, com el podeu ajudar. Procureu d’aquesta forma, amb molta cura, que l’individu restableixi la confiança en si mateix tot mostrant el màxim respecte envers la seva persona i la seva situació actual.

2. Intenteu proporcionar serenor, tranquil·litat, confort físic i suport anímic. Reduïu, en la mesura del possible, les fonts d’estrès i, només si fos possible, convideu-lo a seure.

3. Ajudeu la persona a calmar-se. Si ho permet, per exemple, aixequeu i abaixeu els seus braços lentament i guieu-lo en la respiració (que inhali quan aixequi els braços i exhali quan els abaixi).

4. Procureu reconèixer els seus sentiments sense emetre cap mena de judici. Ni que pugui semblar que els seus pensaments no tenen cap sentit o importància per a nosaltres, cal respectar les seves creences i no menystenir-les.

5. Si la persona està desconcertada i no sap ben bé què vol, o simplement no pot dir-ho, oferiu la possibilitat d’esperar pacientment al seu costat, d’escoltar-la i de contactar, si convé, amb altres persones en nom seu.

Es tracta, simplement, d’ajudar i de relaxar la persona a qui vulgueu ajudar. No obstant això, si veieu que no hi ha una millora significativa o encara que empitjora, o si considereu que es necessita ajuda i atenció addicional, truqueu els serveis d’emergència (112). I per descomptat, sempre demaneu permís abans de prendre contacte físic, d’abraçar o tocar algú, ja que una persona en dificultats podria interpretar el contacte com una situació amenaçant.

* Si encara no heu tingut l’oportunitat de formar-vos en primers auxilis, valoreu la possibilitat de fer un curs presencial o a distància. Saber reconèixer i tractar emergències, des d’un atac d’asma o una lesió a una reacció al·lèrgica o un atac al cor, podria salvar una vida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s