Què cal fer en cas d’accident?

Estàndard

Gran part dels accidents que es produeixen a la llar no són greus. Tanmateix, sempre hauríem d’actuar de forma adequada, ordenada i, sobretot, amb molta serenitat. Davant dels petits accidents que ocorren a la vida quotidiana, la nostra resposta és fonamental, molt més important del que alguns pensen, ja que una primera resposta encertada sovint pot evitar o reduir la gravetat de les seqüeles.

PAS

1r. PROTEGIR EL LLOC
Fes de l’entorn un lloc segur, a fi d’evitar que es produeixi un altre accident. Per exemple, si estàs cuinant i la paella s’encén, posa-hi una tapadora al damunt per ofegar la flama, o si t’has tallat amb un ganivet, aparta’l perquè no estigui a l’abast dels més petits…

2n. AVISAR
Gran part dels accidents que es produeixen a la llar es poden solucionar fàcilment si tenim uns coneixements bàsics de primers auxilis. Però, si no ho veus massa clar i ho consideres necessari, demana ajuda (a un veí, per exemple); o si la situació és greu, tampoc no ho dubtis: truca al 112 o vés al Centre de Salut més proper.

3r. SOCÓRRER
Si et sembla que la víctima està greu, el primer que s’ha de fer és valorar els “signes vitals” per tal de saber com estan el cervell (consciència), els pulmons (respiració) i el cor. Assegura’t que està conscient: Si la persona ferida no reacciona en parlar-li, tocar-la o estimular-la suaument, per exemple amb un pessic, probablement està inconscient. Comprova que respira: Per saber si una persona respira espontàniament, has de “veure, escoltar i sentir” la seva respiració. Si la persona no respira normalment, s’haurà de practicar la reanimació cardiopulmonar (RCP).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s